2013. április 12., péntek

Kairó

Zakho, Kurdisztán.
Hetek óta egy ablaktalan irodában - oppárdon: suite a becsületes neve - tüsténtkedek, ami áll ugye egy szobából, amiben ahogy illik ott a ruhás szekrény, szép és kényelmes bőr kanapé, tükör, plazma tv (nem plazma, de az olyan jól hangzik: lapos, na, és néha rádugom a HDMI kábelét a laptopomra és úgy mozizok :)) pár asztal, éjjeli szekrénymicsoda és egy hatalmas franciaágy.
Van ablak is, de azt vastag sötétítő függöny takarja, értelmét nem látom elhúzni, mert egy kb. 3x4méteres aknába látok be.
Vagy ki.



No ez az irodám, a suite (lakosztály, hehe, így hívják) másik részében két ágy, nappali, konyha a tartozékokkal, az pedig David, vagyis Mari néni birtoka, a QHSE irodájával egyetemben:



Persze mint már említettem a Mari néni csak fedőnév (nekem Lábas volt a fedőnevem az ellenállás alatt), és felesége is van, aki Kambodzsában elefántokat ment épp.
A két "irodát" tolóajtó választja el egymástól.(A kávéfőző gép is az ő térfelén található, így aztán néha gyalogolnom kell, ellenben a fürdőszoba tőlem nyílik, szóval... :))
Mivel itt nem igazán történik érdemleges dolog - már ha a munkát nem számítom annak (nem számítom annak) -, gondoltam ideszúrok valamit a másik oldalról. Egyébként ennek még talán haszna is lehet, ha teszem azt valaki épp Kairóban jár.
Ugyan 2006-ban történt mindez - és nem volt pár hosszú karakter a gépemen akkoriban, juszt sem javítok bele -, talán ma is használható leírás, ott lassan változnak a dolgok.

Tehát 2006- ban járunk, április 6-án, 14:30:25-kor

Kairóóóóóóó

Mielött elindultunk ide, gondoltam elugrom még a Grand Mall-ba, kellett valami kis apróság (10 kiló csoki), mert azt itt a pálmafák alatt nem nagyon találtam még. Az áruház (hm, 4 emeletets bevásárló központféle), itt van Maadi-ban, nem messze az irodától. Mivel menne mással az ember itt, mint taxival, -egyébként is, ha Kairóban jársz a taxit ki kell próbálni, felejthetetlen élmény lesz....
A Sofitel mögötti toronyházak egyikében (szép buzirózsaszin) található az irodánk, a 14. emeletrõl pazar kilátás nyilik az alattunk kanyargó Nilusra, a folyón túl a távolban látszanak a gizai meg a sakarai piramisok is, ha a pára vagy a por, vagy mindkettõ engedi.
A sarkon velünk átellenben van egy pizzéria, egyet fizet kettõt kap marhaság, aztán mellette volt egy MALEV logós utazási iroda is, újabban nem látom a magyar feliratot.
No, ebbõl az irányból folyamatosan hömpölyög a kocsisor, és majdnem minden negyedik-ötödik szerkentyû -mit ad isten- taxi. Könnyû felismerni õket, mert mindegyikük fekete fehérre van festve, és bár különbözõ kocsimárkák lennének, de az évek, évtizedek folyamatos utcai harcai oly módon hatottak evolúciójukra, hogy szinte mind egyformának tûnik, legyen az születésügyileg Peugeot, Lada, vagy Renault.

Kocsit fogni egyszerû, mivel a sofõr már messzirõl kiszúrja a tétován nézelõdõ turistaformát, és mutogatva invitálja a járgányba. Nekem elõször egy fiatal versenyzõ jutott, mondom: Grand Mall, vigyorog, és kitesz egy sarokkal odébb valami banknál...
Másodszorra egy öregúr áll meg, neki is elmondom hova, mási, mondja, ami olyan rendbenként értelmezhetõ, és elindulunk. Hátul törékeny mami ül, igy nyugisan megyünk az egyirányú utcákkal tarkitott villanegyedben, csak a kapaszkodót kell markolnom, de cefetül. A kormányon látom, hogy ez bizony LADA volt a vizözön elött, de az öt centi vastag vedlettmacskasegg forma sárgás mûszõr eltakar minden más dolgot a mûszerfalon. Még pár veszett kanyar, és a mami kiszáll, szokásos hosszú búcsúzkodás, szerintem valami rokon lehetett. Aztán az öregúr rám vigyorog, és elindulunk. Ezeken az autókon lehet hogy nem látszik a mûszerfal, össze-vissza horpadt a kaszni, este nem világit a lámpa, de a motor meg a fék nagyon jó, szóval keine pánik - ahogy mondaná egy kedves ismerõsöm- ha beindul a sofõr... Mert az aztán beindul... Beszélgetünk, ki honnan, hova mit, miegymás, közben nyomja a gázt meg a féket, majdnem két keréken kanyarodunk, már nem elég a majrévas, be is kell támasztani. A letekert ablakon túl kellemes a levegõ, néha rikkantani lenne kedvem ahogy a hajamba kap a menetszél, meg is tenném, ha nem a helyi nyekergõs zene szólna a rádióból, hanem Wagner, vagy legalább is Stones...

Hogy könnyebben eltársalogjunk a sofõrrel, itt van pár arab szó, amivel még barátságosabbá tehetjük az amúgy is kedves népeket: tamam, ami annyit tesz, hogy jó, kojisz, ami annyit tesz, hogy jó, zien, ami annyit tesz, hogy jó, miamia, ami annyit tesz, hogy jó (esetleg a behi-t is megértik, ami tunéziaiul tesz annyit, hogy jó). Na most ha ezek elé tesszük a kullu szócskát (tunéziaiul kulsej), akkor a jó minden jóra változik, ezeket variálva már elindulhatunk. Ha magasabb szintû élvezetekre vágyunk, akkor a bszorah bszorah szapora használatával gyorsabb haladásra ösztökélhetjük a sofõrt. Ha beszaráskörnyéke lenne a dologból, szaporán mondogassuk, hogy húbazdmeg!, ám ha a sofõr erre nem lassit, akkor a bráhá bráhá segiteni fog - feltéve ha helyesen artikulálunk :)
Az öregúr hozta a formáját, próbált megfingatni de én csak vigyorogtam, hanem amikor egy háromsávos körforgalomhoz értünk, és miközben ellesett az orrom elött jobbra, egy suff (ezt figyeld) után bevágott balra, szembe a három sávban összevissza szambázó kocsik elé, akkor nekem is megvolt a zabszempróba, fõleg amikor egy bazinagy ezüstmetál Cheerokee gallytörõvel, csörlõvel, vonóhoroggal, kénköves istennyilával felszerszámozott lökháritója elhúzott az ablakom elött...
A Jeep sofõrje vagy nem is látott bennünket, vagy összehugyozta magát, de mi megúsztuk, és már ott is voltunk a Mall elött. Ilyenkor nem illik a taxiórára nézni, én korábban a recepciónkon a biztonsági õrtõl kérdeztem hogy mostanság mennyi a tarifa az áruházig, õ ötöt mondott, szóval adtam tizet. Ami ugye durván egy menü ára itt a McDonaldsben...

A Mall különben jó hely, mindjárt a bejárat mellett van egy süteményes, de olyaaaaaan!.... barátosuram... azok a kis falatnyi kosárkák, krémmel töltve, gyönyörû eper a tetején, a marcipánnal töltött tunéziai datolya, a krémes, habosbabos sütik, torták... tiszta orgazmus.... de ezt már nem mondom el :)

Akkor:



És most: